Spar mange penge ved at vælge en miljøvenlig elbil

Spar mange penge ved at vælge en miljøvenlig elbil

Det er efterhånden almen viden, at elbiler er den grønne vej frem, når det kommer til at reducere den kollektive udledning af drivhusgasser på dansk og europæisk plan. Derfor har der længe været indført godtgørelser på elbiler, og EU har vedtaget en række bindende retningslinjer for den gradvise udfasning af benzin- og dieseldrevne biler. Men hvad færre måske ved er, at elbiler ikke kun sparer på miljøet – de sparer faktisk også på din pengepung!

Det er der forskellige grunde til, som vi vil gennemgå i denne artikel.

Drop diesel og få et lavere bilbudget

Allerede tilbage i 2018 udgav foreningen FDM (Forenede Danske Motorejere) en omfattende undersøgelse, der konkluderede, at el er billigere både i faste udgifter og km-afhængige udgifter. I januar i år bekræftede en ny undersøgelse, at det stadig er væsentligt billigere at køre i elbil sammenlignet med udgifterne ved både benzin- eller dieselbil. Overordnet set sparer du penge, fordi bilen koster mindre at holde kørende over flere år. I det lange løb sparer du som forbruger især penge på brændstof og den ejerafgift, du betaler for bilen.

I flere år har der ellers floreret rygter om, at det er dyrere at køre i en elbil end en konventionel mere biltype. Man må med andre ord vælge mellem at skåne miljøet eller at skåne sit årlige budget. Men det er en skrøne, og heldigvis kan du slå to fluer med et smæk ved at skifte til el! El er generelt en god investering, fordi der både fra politisk, industrimæssig og samfundsmæssig side opfordres til at forbruge grønt og tænke klimaaftryk ind i sin måde at transportere sig rundt på. Derfor vil du stå med en stærkere ejendom om fem år, når du potentielt skal sælge, siger mange eksperter.

Ifølge FDM så ved mange danskere endnu ikke, at det faktisk er billigere at køre på el i trafikken.

Sådan oplader du elbilen derhjemme med en ladeboks

Sådan oplader du elbilen derhjemme med en ladeboks

Elbilen kører fuldstændig forskelligt fra de traditionelle biltyper, fordi den skal oplades. Er du elbilejer, så skal du enten oplade derhjemme eller på farten frem for at køre ind på en tankstation og fylde benzin på. De fleste nyder at have deres egen private ladeboks, så de kan fylde kWh på derhjemme frem for at skulle holde i kø ved de offentligt tilgængelige standere. Nogle vælger at købe et fast månedsabonnement til ladning ved forskellige leverandører og så leje en ladeboks. Men du kan også få monteret en lader derhjemme, og så koster det typisk den normale elpris at lade op. Desuden skal du ikke bøvle med det formalia, der er ved et selskab.

Prisen på en opladning vil naturligt afhænge af batteriets størrelse. Desuden lader en hjemmestander ikke så hurtigt som de offentlige, men den sparer til gengæld på batteriet og dets leve evne. Når du investerer i din nye lader, så overvej om du skal have en med et langt kabel, og om der skal kunne lades flere biler op på samme tid. Rundt omkring i Europa stiger det samlede antal af offentlige ladere med lynets hast i disse dage. Det er fordi, at markedet for elbiler forventes at vokse eksponentielt i takt med de grønne målsætninger frem mod år 2030 og fremefter. Som det er nu, kan du spare flere tusinde kroner om måneden ved at køre elbil. Det er særligt på grund af de favorable afgifter, som den danske regering har indført for danske bilejere, der lægger vægt på at køre grønt.

Økonomisk gulerod fra regeringens side

Fordi det er mindre klimaskadeligt at køre el, så har der i årevis været økonomiske gulerødder til elbil-ejerne i Danmark. Og der er godt nyt på den front! I slutningen af 2019 vedtog regeringen, at de varslede stigninger i registrering af elbiler, vil blive sat på hold for resten af 2020 som minimum. Det betyder, at du som elbilejer stadig kan indregistrere din bil til meget fordelagtige satser. I samme ombæring valgt partierne også at sænke skatterne på grønne firmabiler med hele 40.000 kroner. Er man selvstændig erhvervsdrivende og har brug for en bil til sit arbejde, vil den skattelettelse komme som en stor gevinst på den finansielle bundlinje. Det gælder for både elbiler og de såkaldte plug-in hybridbiler.

Der er således ikke nogle tegn på fra politisk side, at man vil gøre det dyrere for elbilejere fremover – tværtimod! Og det er ikke så underligt, for transportsektoren er et af de områder, hvor vi skal være mere grønne så hurtigt som muligt. Fordelene er derfor mange ved at købe en elbil. Med en lader derhjemme bliver det praktiske utrolig nemt, du sparer penge i dit husholdningsbudget og samtidig tager du et aktivt valg om at give den en skalle med grøn omstilling.

Scroll to Top