Hvilken motionscykel skal jeg vælge?
Når du skal ud at kigge efter en ny motionscykel, er der en håndfuld ting som du skal være opmærksom på. Vi vil præsentere en række parametre som du kan have in mente når du er på jagt efter en motionscykel.
Vi vil gå i detaljer med blandt andet modstandstyper, svinghjulet, den maksimale brugervægt, software og ikke mindst pris.
Denne guide skal kunne give dig som forbruger et indblik i det store udvalg, der er af motionscykler og dermed grobund for at vælge den bedste motionscykel til netop dit behov.
Når du kigger efter en ny motionscykel til at træne derhjemme, er der stor forskel på de mange varianter på markedet. Ovenstående parametre er bare en lille håndfuld du kan vurdere på når du leder efter det bedste motionscykel tilbud.
Det første du måske skal kigge efter, er den maksimale brugervægt. De letteste motionscykler på markedet har en maksimale brugervægt på kun 100 kg og dermed ikke særlig godt egnet til tungere personer eller træningspas hvor der trædes igennem. Find en motionscykel, der passer til din krop. Godt begyndt er halvt fuldendt.
Hav en ide om hvordan du vil træne på din motionscykel allerede inden du køber den. Hvis du har brug for forskellige træningsprogrammer for at holde dig inspireret kan du med fordel kigge efter en motionscykel med en brugervenlig træningscomputer, der hjælper dig godt igennem din træning og kan give dig forskellige udfordringer.
Vi vil nu begynde at gå igennem nogle af de mere tekniske aspekter af de forskellige motionscykler.
Motionscykel modstandstyper
Modstands- eller bremsesystem. To begreber for den samme funktion. Hvis du er på udkig efter en motionscykel til at træne derhjemme, bør du kigge en ekstra gang på hvilke modstand som cyklen leverer.
Modstandstypen kan have stor betydning både for kvaliteten af din træning, men også på prisen af den motionscykel som du vælger.
Vi gennemgår her de tre modstandstyper, der bliver anvendt på de fleste motionscykler. Typen af modstand er den måske største forskel, der er på de forskellige motionscykler. Typen af modstand kan også have betydning for hvor mange forskellige modstandsniveauer cyklen har.
1. Manuel magnetisk modstand
Denne modstandstype er den mest simple, og den du finder på de billigste motionscykler.
Du skal indstille modstanden ved at dreje på et håndtag, der ofte er monteret på stellet under cykelcomputeren. Mange motionscykler med manuel magnetisk modstand har otte modstandsniveauer at vælge i mellem.
Det er ikke en hemmelighed, at jo flere forskellige modstandsniveauer jo bedre muligheder er der for en varieret træning og, at du kan finde lige den belastning, der passer bedst til dig.
2. Elektronisk magnetisk modstand
Denne type af modstand minder meget om den ovenstående i forhold til hvordan modstanden kommer til at føles. Den væsentligste forskel er, at modstanden justeres fra cykelcomputeren. Du får altså her elektronisk justerbar magnetmodstand.
Dette åbner op for brugen af brugen af forudindstillede træningsprogrammer. De forskellige træningsprogrammer, som nogle motionscykler har, giver brugeren mulighed for at skabe variation i sin træning.
Du skal bare cykle derudad mens cyklen vil indstille intensiteten løbende for dig. Ofte er cykler med denne modstandstype en smule dyrere og mindsteprisen ligger ofte i omegnen af 2.000 kr.
3. Induktionsmodstand
Det bedste modstandssystem som du finder på en motionscykel, er induktionsmodstand. Denne modstandstype er videreudviklingen af den elektroniske modstand.
Når du skal justere modstanden, gøres dette fra cykelcomputeren, og den reguleres automatisk når du følger forskellige træningsprogrammer.
Er du interesseret i watt-målinger under din træning, får du de mest præcise målinger hvis du vælger en motionscykel med induktionsmodstand.
Denne type af motionscykler ikke er ikke de billigste på markedet, men i forhold til udstyr, er der altså valuta for pengene.
Hvad er svinghjulet og hvor tungt skal det være?
Svinghjulet er det hjul, der drejer rundt når du træder i pedalerne. Vægten på svinghjulet kan have stor betydning for om du får en effektiv træning samt stabiliteten når du træner. Svinghjulet er medvirkende til at regulere den bevægelsesenergi, der skabes når du skal træne på din motionscykel.
Vægten på svinghjulet har størst betydning hvis der virkelig trædes igennem. Hvis svinghjulet er for let, kommer brugeren til at opleve en ujævnt flow i sine tråd.
Det kan altså godt betale sig at kigge efter et tungere svinghjul hvis du er én af dem, der virkelig giver den gas til din træning. En tommelfingerregel kan her være, at vægten på svinghjulet skal være +6 kg til den garvede cyklist og +8 kg til atleten, der næsten træder hul i gulvet.
Det kan med andre ord godt betale sig at købe en motionscykel med et tungt svinghjul. Et tungt svinghjul giver bedre forudsætninger for en effektiv træning samt giver en mere realistisk oplevelse med masser af flow.
Indstilling af motionscyklen
Når du at træne på en motionscykel er det vigtigt, at den er indstillet ordentligt. Vi gennemgår her hvad du skal være opmærksom på når du skal indstille din motionscykel til din størrelse. Det er ikke alle de samme tommelfingerregler, der gælder som når du skal indstille din racercykel.
Èn ting har de dog tilfælles; vinklen på knæet når du træder i pedalerne. Reglen er her, at knæets vinkel ligger mellem 25 og 35 grader. En korrekt indstillet saddel mindsker risikoen for smerter og skader i form af overstræk i knæet. Med i manualen til din motionscykel får du med stor sandsynlighed en vejledning til at få den indstillet rigtigt og dermed sikret en optimale position under din træning.
Udover indstilling af sadelhøjden på din kan du indstille på displayet hvis du har en veludstyret motionscykel. Alle motionscykler af nyere dato har et en cykelcomputer med display, men skal du have den bedste motionscykel til en varieret træning, skal have én med et display, der kan indstilles.
De forskellige indstillingsmuligheder giver dig mulighed for at opstille mål for din træning, minutiøst overvåge dine data eller bare følge de indbyggede træningsprogrammer.
Køber du en kvalitets motionscykel hvor udstyret i orden får du altså de bedste forudsætninger for en effektiv træning.
Forskellen på en motionscykel og spinningcykel
I samme kategori som motionscykler finder man spinningcykler, men hvad er forskellen på de to slags cykler til indendørs træning? Vi kigger her nærmere på de funktionelle og træningsmæssige forskelle af de slags cykler samt om de befinder sig i forskellige prisklasser.
På en spinningcykel sidder du i en aero-position når du træner. Det betyder, at sadlens højde er næsten vandret med styret. Du sidder mere foroverbøjet, ligesom du ville gøre på en racercykel ude på landevejen.
På en spinningcykel finder du også en mere strømlinet sadel, modsat den blødere og bredere sadel på en normale motionscykel. Hvis du som bruger går op i at sidde på et behageligt sæde, er det en almindelig motionscykel du skal vælge.
Pedalerne på en spinningcykel er ofte klikpedaler af typen LOOK eller SPD. På den almindelige motionscykel er der ofte en pladepedal med stropper, hvor du kan spænde skoen fast.
På en motionscykel kan du justere sadlen op og ned, og styrets position er som udgangspunkt fast. På en spinningcykel gør det sig gældende, at sadel og styr kan justeres både horisontalt og vertikalt. Dette er for, at få den rigtige aero-position.
På de spinningcykler, der har en cykelcomputer, følger der ikke træningsprogrammer. Det er her op til brugeren selv at justere modstanden løbende.
På motionscykler er det ofte på de billigere modeller, at modstanden justeres med et håndtag på stellet. På spinningcykler er det den gængse mod at ændre modstand på. Dette fordi, at det er hurtigt at gøre under en spinning-session hvor der er mange skift i intensitet.
Fordele ved motionscykling – og de enkelte ulemper
Der vil her blive kigget på nogle af de fordele, der er ved at træne på en motionscykel. Der vil både blive kigget på funktionalitet og det fysiologiske aspekt ved inddragelse af en motionscykel i træningen.
En behagelig og skånsom træning
Et træningspas på en motionscykel er yderst behagelig målt på mange parametre. Du slipper for at punktere, du skal ikke rengøre og smøre din motionscykel på samme måde som en udendørs cykel og du kan stige af, uden at være langt hjemmefra, når du ikke har lyst til at træne mere. Blæsten og regnen skal du ikke tænke på, men kan i stedet træne tørt hvis du foretrækker dette. Med andre ord; du kan altså træne når du vil på din motionscykel og dertil også lige på den måde som passer dig, hvis du har en motionscykel derhjemme.
Når du skal dyrke motion på en motionscykel, er det en træningsform, der er utrolig skånsom for dine led. Den stilling som man har på en motionscykel, hvor du konstant har fødderne i pedalerne gør, at dine led og sener udsættes for minimal belastning i form af stød. En motionscykel kan derfor være det optimale valg hvis du skal til at begynde med at træne. Dertil er den skånsomme træning på en motionscykel ofte det rette valg i forhold til genoptræningsforløb. Er du ved genoptræne efter et skadesforløb eller længere tids inaktivitet, sikrer en motionscykel at kroppen kommer i gang igen på en forsvarlig og skånsom måde.
Har du nogle skavanker, der gør dig mindre mobil, er den rigtige motionscykel for dig en model med lav indstigning. Det er her nemt at komme både på og af cyklen igen – selv efter at du har været i gang med at træne hårdt. Det er essentielt at du finder en komfortabel motionscykel til netop lige dit behov. Er du en yderst aktiv idrætsudøver, kan en motionscykel være det rette supplement i din træning. Dagen derpå efter et hårdt træningspas eller en krævende kamp, kan kroppen være mærket. Her kan et træningspas på en motionscykel sagtens anbefales. Restitutionstræning omhandler at belaste de ømme muskler på en forsvarlig måde.
En støjsvag træningsmaskine
En motionscykel til kategorien af støjsvage træningsmaskiner. Den højeste lyd der kommer, er med stor sandsynlighed dig selv, når du har gang i den hårde træning. Den fordel, at de er relativt støjsvage åbner op for en række perspektiver i forhold til træning på en motionscykel. Det lave lydniveau gør, at næsten uanset dine boligforhold vil lyden fra en motionscykel ikke være til gene for andre personer. Dertil kommer det, at den lave lyd gør det muligt at følge med i andre ting på samme med, at du cykler. Det kan være, at din træning er en halv time på cyklen foran fjernsynet mens maden er i ovnen.
Indbyggede træningsprogrammer i motionscykler
Om du er en erfaren idrætsudøver eller helt grøn i at træne på en motionscykel, giver indbyggede træningsprogrammer dig som bruger gode forudsætninger for den variation i en træningsplan, der virkelig giver forbedringer og resultater. De mange træningsprogrammer som du finder på kvalitets motionscykler, åbner op for alt fra en god struktur i intervaltræningen med høj intensitet, til den rolige og mere behagelig træning når du skal restituere. Dertil kan det at kunne vælge mellem formålet af træningen være godt til dig som er i tvivl. Er du efter cardio (kredsløbstræning), kalorieforbrænding, watt-test eller noget helt andet kan en motionscykel med en god computer giver dig lige det træningspas som du har brug for eller har lyst til.
Hvad du skal være opmærksom på inden køb af motionscykel
Vi vil her præsentere en lille håndfuld af ulemper som man kan støde på i forbinde med at træne på en motionscykel. Det er værd at bemærke, at ulemper ofte er subjektive og dermed ikke generelt gældende.
Det er svært at komme udenom, at en motionscykel kan kræve meget plads. Der er mange modeller, hvor du efter en træning kan folde den sammen og stille motionscyklen væk. En velbygget motionscykel med en robust konstruktion har bare sjældent denne funktion. Er din nye motionscykel i det højere prisleje må du affinde dig med, at den kræver noget plads i hjemmet. Heldigvis er mange motionscykler i dag udstyret med et eller to transporthjul. De små hjul hjælper dig til at kunne rulle din motionscykel væk når du skal bruge pladsen til noget andet. Når du skal finde den bedste motionscykel til dit behov, er det måske noget, du skal have i tankerne, at den kan optage en del plads.
En ulempe kan være hvis ud vælger en motionscykel, der er for let til dig. Der er helt sikkert nogle praktiske fordele i at have en let motionscykel som man kan flytte rundt når den ikke anvendes, men bagsiden af medaljen er, at hvis den er for let får du ikke en stabil motionscykel. Er du et watt-monster kombineret med, at du har en let motionscykel, får du ikke en god og effektiv træning. Hvis du giver den gas under dine træningspas, anbefales det, at du kigger efter en professionel cykel med en stabil og robust konstruktion. Anbefalingen herfra lyder på at købe en motionscykel på +30 kg selvom det er en tung motionscykel. Dette er hvis du ser dig selv som den ovenstående beskrevne motionist.
Alle motionscykler i dag kommer med et display. En ulempe her er hvis du får købt dig en motionscykel med et display der, ikke lever op til dine krav til træningen. Vær bevidst om hvordan du vil tilrettelægge din træning på din motionscykel. Hvis du vil følge forskellige træningsprogrammer, er dette en god ide at have på tjeklisten når du skal købe.
Det er med motionscykler som med alt andet træning; det kan gå hen og blive kedeligt i længden. Hvis du cykler det samme program hver gang eller kun har øjnene på displayet kan det blive meget trivielt. Ulempen her ligger ikke hos motionscyklen, men i din tilrettelæggelse af træningen. En anbefaling fra vores side er at køre forskellige programmer. Udover at det giver en variation, giver det også bedre resultater for kroppen at arbejde i forskellige intensiteter. Hvis det er fordi, at det er tiden der langsomt kvæler dig kan man med fordel sætte cyklen hen foran fjernsynet (pas på, at intensiteten ikke daler når opmærksomheden rettes mod noget andet).
Hvilke muskler træner du på en motionscykel
Vi vil her gå mere i dybden med hvilke muskler, der bliver påvirket og trænet, når du sætter dig op på din motionscykel. Dertil vil vi komme ind over effekten af nogle af de forskellige træningsformer som du kan lave på en professionel cykel.
Underkroppen
Ikke overraskende træner cykling på en motionscykel alle de store muskelgrupper i underkroppen. Der er her tale om forlår (den firehovede knæstrækker, quadriceps), baglår (hasemusklerne), ballerne (den store sædemuskel) og dine lægmuskler.
Når du træder ned i pedalen, aktiverer du dit forlår (den firehovede knæstrækker). Her strækkes knæleddet og musklen trækkes sammen og dermed arbejder. Det et også i forlåret man kan mærke en nærmest brændende følelse når der er sat hård modstand på din motionscykel. Hasemusklen er antagonisten til dit forlår. Hasemusklen skaber fleksionen i knæleddet. Altså når knæet bøjes. Den arbejder modsat af forlåret. Begge muskler bliver aktiveret flittig når du træder i pedalerne.
Ballemuskulaturen kommer vi heller ikke uden om når der tales om cykling. Ondt i numsen over for mange timer i sadlen er én ting, men selve muskelarbejdet er noget helt andet. Ballemusklerne arbejder når du træder ned i padalerne. Deres funktion er én ekstension i hofteleddet. Ballerne arbejder sammen med forlårene når du træder i pedalerne på din motionscykel.
Din lægmuskler hører til blandt alle de store muskelgrupper i underkroppen, men selvom den ikke er særlig stor, udfører den et stort stykke arbejde. Lægmusklen er involverede både i tråddet og i trækket af pedalen. Lægmusklen arbejder med fodleddet, et led, der er meget i bevægelse under cykling. Næsten alle, der træner meget eller hårdt på cyklen har oplevet krampe eller anden smerte i lægmusklen under eller efter en træning.
Overkroppen
Cykling handler om at træde i pedalerne, men dette betyder ikke, at overkroppen ikke trænes. Selvom benene udfører det primære arbejde, kommer du ikke langt uden en god stabilitet i overkroppen. Musklerne i din mave og ryg arbejder hele tiden med din balance når du cykler. De bliver ydermere stimuleret hvis du udfører en træning hvor du skiftevis er oppe og stå og nede og sidde.
Hjertet
Kroppens vigtigste muskel, hjertet. Lige så snart, at du skal udføre en træning på din motionscykel, og pulsen øges træner du dit hjerte. Cykling er fremragende kredsløbstræning hvor både hjerte og lunger aktiveres. Det er i denne forbindelse, at det anbefales at træne varieret. Det at arbejde i forskellige pulszoner er den bedste træning for hjertet. Du kan i dine overvejelser vurdere om muligheden for opkobling af et trådløst pulsbælte var noget for dig. Et pulsbælte giver dig en præcis pulsmåling og dermed gode forudsætninger for kredsløbstræning på din motionscykel.
Billig motionscykel til vægttab
Kan man tabe sig ved træning på en motionscykel? Det helt åbenlyse svar er ja.
Cykling er almenkendt som én af de aktiviteter hvorved, man forbrænder en masse kalorier. Uden at du som bruger behøver at brænde dig selv helt ud, kan du sagtens forbrænde en ordentlig håndfuld kalorier når du træner på en motions cykel.
En time på din motionscykel i et moderat tempo gør, at du forbrænder i omegnen af 400-650 kalorier. Skruer du op for intensiteten, skruer du selvfølgelig også op for kalorieforbrændingen.
Det er dermed lige meget om det er en stille og rolig time på din motionscykel foran fjernsynet eller det er en intensiv træning hvor pulsen for alvor kommer op; en motionscykel skal nok hjælpe dig på vej hvis du gerne vil forbrænde en masse kalorier og tabe dig.
Hvor lang tid skal jeg cykle på motionscyklen?
Spørgsmålet om hvor lang tid en træning på en motionscykel skal være er relationelt. Der er mange faktorer, der spiller ind på hvor lang du kan og bør træne.
Det er her værd at nævne dine fysiske forudsætninger, formålet med træningen og træningstypen. Vi ser her lidt nærmer på tiden på en motionscykel.
Opvarmning
Vil du bruge motionscyklen som opvarmning inden en anden træningsform, er der ikke tale om en lang tur. Du kan her med rette cykle i 10 minutter for at få pulsen op.
Start stille og roligt hvorefter du langsom øger belastningen eller kadencen en smule. Er pulsen oppe er kalorieforbrændingen højere gennem resten af træningen, dertil kommer det, at kroppen er varmet på en fornuftig måde og klar til resten af din træning.
Motionscyklen som eneste aktivitetsform
Det anbefales, at voksne mennesker er aktive 30 minutter om dagen. Disse 30 minutter kan godt tages på en motionscykel.
Hvis du er ny på en motionscykel, anbefaler vi, at du måske starter ud med 15-20 minutter og langsomt bygger på mens kroppen vænner sig til denne bevægelsesform.
Dertil anbefales det, at du supplerer med aktivitet, hvor du belaster dine led mere såfremt, at det er muligt. Træning på motionscyklen kan stå alene, men bør ikke være din eneste aktivitet i løbet af en uge.
Tilpas længde og intensitet
Skal du banke igennem et hårdt træningspas skal du måske træne lidt kortere tid.
Her skal du måske varme op i 10 minutter inden du skruer op for den hårde træning og kører intervaller i 20 minutter. Her får du altså en hård og effektiv træning på en halv time.
Det kan også være, at du skruer ned for intensiteten og barer kører efter at banke kalorier af i en time. Der er altså ikke nogen faste regler for tiden du skal bruge på din motionscykel.
Hvad koster en god motionscykel?
Du kan på markedet finde motionscykler i mange forskellige prisklasser. Om en motionscykel er god, kommer an på hvad du kigger efter.
Hvis du skal finde en lille kondicykel som du kan lave en let træning på et par gange om ugen og stille væk når den ikke bruges, kan du sagtens finde en billig motionscykel til under 2000 kr.
Hvis du som atlet er lidt mere kræsen, kan det godt betale sig at kigge efter en motionscykel med mange modstandsniveauer og en god cykelcomputer samt et tungt svinghjul kan prisen godt komme op på 2500 kr og derover. Der er altså en god pris at hente på motionscykel tilbud.
En motionscykel med alle funktionerne og hvor det det funktionelle er i orden kommer prisen op på den anden side af 5000 kr. Uanset hvor dit behov eller din økonomi ligger kan du finde en billig motionscykel, der passer til dig.