Rengøring af vaskemaskine

rengøring af vaskemaskine

Hvis dit tøj skal være skinnende rent og dufte godt, kræver det, at du engang imellem giver din vaskemaskine en lille rengøring. Det behøver ikke tage lang tid, og det er super effektivt til at undgå dårlig lugt i vaskemaskinen.

Her får du et par tips til, både hvordan du holder maskinen pæn, og hvordan du kan rense den rigtigt.

Fem gode tips til at holde maskinen ren

Du kan faktisk forebygge en lugtende vaskemaskine langt hen ad vejen med et par simple husråd. Start med at implementere dem i din ugentlige rutine, og så vil du opdage, at maskinen holder sig skinnende i længere tid:

 1. Husk ikke at overfylde sæbeskuffen: Nogle nyere vaskemaskiner har selvfølgelig auto-dosering, så det problem elmineres naturligt. Men tænk alligevel over det – ellers kan rester fra dit vaskemiddel sidde fast.
 2. Nummer to råd er nærmest det modsatte: At du ikke putter nok sæbe i vaskemaskinen. Så kan snavs og skidt nemlig sætte sig fast indvendigt, og det bør også undgås.
 3. Husk at holde lågen åben og luft vaskemaskinen ud nogle gange: Hvis du kæmper med, at vaskemaskinen lugter, er det et ekstra godt råd.
 4. Undgå kun at vaske på lave temperaturer: Du har nemlig brug for nogle varmegrader for at komme bakterier til livs.
 5. Giv din vaskemaskine et tjek af og til: På den måde kan du se, hvornår den trænger.

Stræb efter en ren vaskemaskine én gang om måneden

Det er helt klart bedst, hvis du med jævne mellemrum sætter tid af til rengøring af vaskemaskine. Processen behøver hverken at være uoverskuelig eller tage specielt lang tid. Selvfølgelig er det mest optimalt, hvis du udfører alle trinene herunder.

Men du kan også bare nøjes med nogle af dem. Husk – hellere give vaskemaskinen lidt opmærksomhed end helt at skippe rensningen.

 • Rens sæbeskuffen: De fleste kan tages helt ud og tørres af med en klud. Hvis du vil være sikker på at fjerne alle sæberester, så brug gerne en tandbørste til at skrubbe kanterne. Husk også at give hulrummet omkring skuffen en tur.
 • Afkalk vaskemaskinen: Du skal særligt være opmærksom på åbningen, hvor vandet løber ind i maskinen. Bland gerne vand og eddikesyre sammen og sæt det i blød et halvt døgns tid. Derudover bør du køre et afkalkningsprogram på hele maskinen, så du fjerner kalk indvendigt ved tromlen. Det gøres med citronsyre – hæld det ind i en tom vaskemaskine og kør et standard program på mellem 60 og 90 grader.
 • Fjern kalk og rens gummikanten omkring døren: Brug en klud og lad det evt. stå i blød natten over.
 • Afslut med en kogevask: Så du får fjernet alle de sidste bakterier. Det er den bedste måde at afslutte din hovedrengøring på!
 • Husk rengøring af vaskemaskine under og omkring: Der kan også gemme sig døde dyr og bakterier under selve maskinen. Giv derfor gerne gulvet en omgang og tjek afløbet.

TIP: Hvis du er på udkig efter en ny vaskemaskine, så har vi en oversigt over alle vaskemaskiner på tilbud.

Hæmmer bakterievækst og undgår sur lugt

Du bliver helt klart gladest med en ren maskine, der ikke lugter. Med god afkalkning, rengøring og vask én gang om måneden kan du komme langt og fjerne de fleste bakterier. Det giver i sidste ende bedre tøj, som er helt renset for snavs.

Og det gode er, at du kan klare rengøringen med almindelige husholdningsmidler. For eksempel kan du bruge normal citronsyre til afkalkning. Mange er også glade for brun sæbe, mens du også kan bruge klorin. Du kan evt. have en lille spand stående klar med de vigtigste ting, så du hurtigt kan give vaskemaskinen en omgang.

Hvis du ikke får gjort rent, vil du opleve, at der kan sidde sæberester og vaskemiddel tilbage. Det er hovedsynderen bag den sure lugt, mange desværre oplever efter noget tids brug. Lugten kan være næsten jordslået og ses tit ved industrivaskemaskiner.

Et par generelle råd til din vask

Afslutningsvis får du et par gode råd med på vejen til din generelle vask. Det kan give renere tøj og mindre ophobning af kalk.

 • Husk ikke at bruge for lidt vaskemiddel.
 • Vask dit tøj ved et højt nok antal grader (det bliver ofte ikke rent under 30 grader).
 • Klude og mopper der har været brugt på for eksempel badeværelset skal gerne have 90 grader.
 • Hold lågen på klem frem for at lukke den helt.

Samvirke giver her 14 gode råd til, hvordan du nemmere kan sikre løbende rengøring af vaskemaskine.

Scroll to Top