Hvidevarer

Ligesom der er nogle møbler, som er essentielle, når du indretter dit hjem – seng, sofa, spisebord osv. – så er der også ting i køkken og bryggers og evt. også badeværelse, som er absolut nødvendige i enhver moderne bolig. Bl.a. hårde hvidevarer.

Støvsuger

Selvfølgelig kan du da undvære en støvsuger – i hvert fald hvis du ikke har tæpper på gulvene. Så kan du nøjes med en kost og en gulvskrubbe. Men en støvsuger er nu meget rar at have til at støvsuge spindelvæv, kattehår og andre ting med.

Den kommer ligesom bedre ind i hjørnerne og ned mellem revnerne. Der findes et hav af støvsugere på markedet. Med eller uden pose. Med aftageligt håndtag, så den kan bruges som håndstøvsuger også. Mere eller mindre lydsvag. Og mange andre forskelligheder. Det er mest en smagssag.

Går du all in, vælger du selvfølgelig en robotstøvsuger, som klarer det hele selv, når du ikke er hjemme. Her skal du tænke på størrelse og mobilitet. Har du mange ting, den skal kun køre hen over eller mange steder, hvor afstanden mellem møblerne er lille? Mål dørtrinenes højde og afstande under og mellem sofa, lænestole osv. Og læs specifikationerne for støvsugeren.

Vaskemaskine

For mange vil en vaskemaskine også være et must have. For det er alligevel væsentligt mere besværligt at skulle på vaskeri eller at skulle vaske i hånden.

Igen skal du huske at kigge på energimærkningen, der betyder det samme som ved andre hårde hvidevarer. Derudover skal du beslutte dig for, om det skal være en indbygnings- eller en fritstående vaskemaskine.

Størrelsen er også vigtig – både den udvendige og kapaciteten. Endelig kan du også vælge en vaske-tørremaskine, så du kan få tørret tøjet nemt og hurtigt, efter det er blevet vasket.

Kig evt. også efter ekstra features – som f.eks. automatisk dosering af sæbe og skyllemiddel, app-styring osv. – hvis det er vigtigt for dig.

Tørretumbler

Har du ikke tørretumbler i din vaskemaskine, men har brug for at kunne tørre tøj – f.eks. skidragter om vinteren, sengetøj, der fylder for meget på tørresnoren eller håndklæder, der bliver hårde ved at tørre i det fri – så må du investere i en tørretumbler. Kig også her efter energimærket. Og overvej, om du vil have med aftræk eller med kondens.

Køleskab

En af de to vigtigste enheder i ethvert hjem, når det gælder husholdningen, er køleskabet. Det er svært at undvære, når dine madvarer skal kunne holde sig.

Når du køber et køleskab, er det vigtigt at kigge på energimærkningen. Den fortæller, hvor lidt eller meget energi køleskabet bruger. Energimærkningen kører fra A til G – jo længere henne i alfabetet, jo højere forbrug.

Derudover er det vigtigt at kigge på størrelsen. Er du single, behøver du ikke så meget plads i køleskabet, som hvis I er en familie på 4 eller flere. Til gengæld kan det måske være smart at købe et kombineret køle-/fryseskab. Så behøver du ikke også at investere i en fryser. Men det vender vi tilbage til.

Designet og features kan selvfølgelig også have betydning. Men det er lidt mere et spørgsmål om luksus. Er du f.eks. til en bestemt stil – retro, amerikaner osv. – eller vil du gerne have indbygget isterningmaskine? Så må du også betale for det.

Kogeplader/komfur

Det er også vigtigt at kunne få noget varmt at spise en gang imellem. Så et komfur eller en kogeplade er nok den næstvigtigste ting i køkkenet.

Komfuret har oftest også indbygget ovn, hvor kogepladen udelukkende består af en eller flere plader, der kan opvarmes. Kogeplader kan fås enten til indbygning eller som fritstående.

Når du vælger komfur/kogeplader, skal du vælge mellem

  • Massekogeplader
  • Kogeplader til gas
  • Keramiske kogeplader
  • Induktionskogeplader

Massekogeplader er kogeplader med et indbygget varmelegeme. De er ikke så dyre, men til gengæld er energiforbruget højere end ved andre typer af kogeplader.

Med gaskogeplader kan du skifte temperatur lynhurtigt og har derfor mere kontrol over tilberedningen af maden. Ulempen er, at hvis du ikke har adgang til bygas, skal du have plads til en gasbeholder. Ikke alt kogegrej er lige velegnet til gaskogeplader.

Glaskeramiske kogeplader giver en bedre varmefordeling end de ældre massekogeplader. Varmelegemet ligger under en plade af hærdet glas. Den jævne overflade gør det nemt at vaske den af.

Induktionskogeplader er ekstremt populære. De fungerer ved hjælp af elektromagnetisme, og de har en god varmefordeling. Reguleringen af temperaturen går lynhurtigt, ligesom kogepladen også køler hurtigt af efter brug. Ulempen er, at du ikke kan bruge alle typer af kogegrej på pladen, da det skal være udstyret med en magnetisk bund.

Fryser

Hvis du er single, har du sandsynligvis ikke brug for en stor fryser, men kan som tidligere nævnt nøjes med et kombineret køle-/fryseskab, hvor en del af køleskabet er brugt til fryseboks. Men hvis du skal have en fryser, så skal du kigge på

  • Størrelse/kapacitet
  • Skab vs. kumme
  • Energimærkning

Størrelsen handler både om, hvor meget fryseren fylder fysisk, og hvor meget der kan være i den. Og det er jo selvfølgelig et spørgsmål om behov.

Skab eller kumme kan også have noget med pladsen at gøre. Som regel kan der være mere i en kummefryser end i en skabsfryser af samme størrelse. Til gengæld vil overblikket i skabsfryseren være bedre.

Energimærkning er ligesom på andre hårde hvidevarer.

Ovn

En ovn kan også være smart at have i køkkenet som supplement til kogepladerne. Du kan vælge mellem en konventionel ovn, en mikroovn eller en kombiovn. Kombiovnen er selvfølgelig den mest funktionelle. Men mikroovnen er den hurtigste, og den konventionelle ovn den største.

Scroll to Top